Mátyás templom modellezése


Írta: SilaS

 2017 nyarán kaptunk felkérést arra, hogy a nemrég befejezett felújítás nyomán készítsünk egy teljes külső fotódokumentációt a Mátyástemplomról. Az épület ugyan jóval kisebb a Parlamentnél mégis oly mennyiségű látogatót vonz, oly magas és ezért körülményes és veszélyes a tető fölötti manőverezés, hogy jócskán meg kellett terveznünk a dolgot!

Nyugati Keleti homlokzat

Nyugat

A kora hajnali órákban kellett dolgozzunk, mert a nyugati és déli oldal 8:15-től már telis-tele van túristákkal. Így a felkelő nap miatt ez az oldal sötét és be-be csillan a Nap. 

Kelet

A soha egészben nem látott oldal, mivel a Halászbástya eltakarja. Szépen láthatóak is a kora reggeli árnyékok.

Északi  Déli 

 Észak

Amit teljes egészében kitakar a Hilton. De éppoly gyönyörű mint a déli oldal, csak a szűk átjáró miatt észrevétlen.

Dél

 S a legcsodásabb dél, mely ragyog a napfényben és a népszerűségben.

 

S a tető a teljes pompájában.


Felmérés

A repülések 6 napig tartottak. Különösen nehéz volt a hajnali kelés, hogy megelőzzük a legelső - tipikusan - ferde szemű túristát. A tömeg ugynis tényleg komoly problémát okozott bárhogyan is korlátoztunk, bójáztunk ki területeket. Az emberek egyszerűen nem figyelnek semmire! Akár egy Boeing is a fejükre szállhatott volna, s ez nem vicc!

A falak közelsége 4-5m már csak hab volt a tortán. De a legcinkesebb a nagy torony melletti navigáció volt. Ott uui. durva turbulencia van innen és onnan is. Nehezítő tényezők pedig az apró tornyok és az, hogy alig van rálátás! Emiatt aztán fel kellett állnunk a Szentháromság szobor elé a díszburkolatra is (úgy mint a locsoló autó szokott) - hát alig sikerült kikönyörögni e bűnünk megbocsátását a közterülettől. Ergó 4-5x360 fokban kellett figyelni mindenre.

Végül 2594 fotó készült - úgy, hogy esténként ellenőriztem a képek minőségét és pozícióját, majd terveztem fejben a repülési pályákat a pótlásukhoz.

Maga a feldolgozás már csak 3 hét volt - tehát itt is igaz lett a 20% látszat (értsd repülés) s a többi kemény háttér meló alapszabály. Az épületet 17 részre bontottuk és egyesével dolgoztuk ki, majd egyesével egyszerűsítettük a területeket, hogy esély legyen egy hétköznapi gép számára is a megjelenítésre, s végül egyesítettük.

 
  Nekem személyes preferenciám 3D szemüveggel nézegetni a templomot és ámulni a tornyon, mikor majd kiböki a látóteret!

Eredmények

Végeredményben 7mm-es felbontás! Teljes mérhető modell textúrával. Tile-ozott formában szabadon repkedhetünk felette, csodálhatjuk a részleteit, mint a kisfilmben lent látható. Természetesen megtalálhatjuk a hibákat is: vihar által felcsapott tető kibúvók, elsodort cserepek, törött és hiányzó kúpcserepek, letört, esetleg elérhetetlen helyre leesett kődíszek.
De érdekes lehet ez maguknak az építészeknek is, mikor belenéznek egy tetősíkba, gerincbe. Megnéznek egy-egy tetőkiugrót mennyire nem párhuzamosak! Ránézünk szimmetriának vélt falakra és kiderül a turpisság.
Vagy az ingatlanfenntartóknak, mikor látják a vizesedést, látják térben miként folyik le, hol áll meg és olvad egyszerre eltömítve a lefolyó rendszert. Vagy honnan hiányzik akár komplett az elvezetés. A gépészeti dolgozók is láthatják a vezetékezés hibáit, amit a Nap és a hideg, meleg együttesen tönkretett.

De a végén ott áll előttünk egy földi csoda a maga igazi valóságában!


Fotók

 

Videó