7 felhasználási lehetőség a külszíni bányászatban


Készült: 2018. augusztus 31. péntek Írta: SilaS

 Based: Propeller Aero article

A bányászati iparág nagy mértékben ki van téve az ár és a kereslet ingadozásának. Ennek eredményeképpen ezek a vállalkozások mindig új utakat keresnek a termelékenység növelése mellett úgy, hogy közben fenntartják a biztonsági szabványokat és csökkentik a működési költségeket.

A drónok olyan munkahelyi eszközként kezdenek megjelenni, amelyek lassan kötelezővé válnak. A rendszeres drónfelmérések naprakész információkat szolgáltatnak a helyszíni vezetők, a projektpartnerek és a vállalkozók számára, amelyek segítenek a nyílt bányák és kőfejtők jobb kezelésében, termelésük, eszközeik és területük jobb kihasználásában.

Itt vannak azok a legokosabb módszerek, amelyekkel ezek az iparágak a dróntechnológiát kihasználják:

1. Állománykezelés és jelentéstétel

A készletkezelés talán a legelterjedtebb alkalmazás a drónok számára, mely technológia teljesen átalakította ezt a munkafolyamatot. A "készleten való sétálás" napjai (a hagyományos megközelítés, ahol a felmérő több pontot felmér az egyes halmokon, majd táblázatba rakva ezekből számolja ki a készletmennyiségeket) meg vannak számlálva.

A drón használatával a felmérő 30 perc alatt felvételezheti az egész készletezési területet, és a feldogozás után, 24 órán belül megtekintheti a feldolgozott adatkészletet. Az elektronikusan előállított, nagy pontosságú modellen egy platformon, pontos mérési területek és összehasonlítások másodpercek alatt állíthatók elő, minden mérés könnyen exportálható a CSV fájlokba.

A raktárkészletek könnyű felmérésével sokkal gyakrabban lehet mérni, rögzíteni az adatokat, javítva az készletgazdálkodást és biztosítva az egyenletesebb minőséget. Ezzel egyidejűleg a drónok eliminálják azokat a kockázatokat, amit a felmérő személyzet a munkaterületen történő fizikai mozgása jelent.

Röviden, a készletek jobb kezelése önmagában hatékonyság növekedést jelenthet a drónok bármilyen bányászati munkaterületre történő bevezetésekor.

2. Tervezés és építés

A drónaadatok pontos és naprakész megjelenítést biztosítanak a munkaterületek számára, lehetővé téve a jobb gödör és a domb kialakítását és kezelését. Rendszeres felméréskor a webes megjelenítés vizuálisan képes megjeleníteni a változásokat az idő előrehaladtával, lehetővé téve a helyszíni vezetők számára, hogy ellenőrizzék a heti és havi tárolási mennyiségeket, és összehasonlítsák az aktuális felületet az előző adatkészletekkel.

Az aktuális térfogat a korábbi repülési adatokhoz képest. A vörös színű területek kitermelt anyagot tartalmaznak

 

Az aktuális térfogat a korábbi repülési adatokhoz képest. A vörös színű területek kitermelt anyagot tartalmaznak

A platformon 3D modellekhez lehet csatolni a KML tervezőfájlt, így ellenőrizni lehet a tényleges felület megfelelőségét és ez alapján meghatározható, hogy hol, mekkora mennyiséget kell még kivenni a tervhez képest vagy látható, mérhető, hogy hol került több kivételre a tervhez képest. Az üledék áramlásának modellezése a drón által rögzített magassági térképeken szintén lehetővé teszi az ülepítő medencék műveleteinek jobb tervezését.

3. Fúrás és robbantás

A rendszeres drón felmérések a legjobb forrást jelentik az aktuális és megbízható információkhoz, a vezetők számára, akik felelősek a nyílt bánya-bányákban vagy kőfejtőkben végzett robbantási munkák tervezéséért és végrehajtásáért.

Bármely robbanási terület könnyedén és költségkímélően ellenőrizhető egy drónnal. A feldolgozás után, az adatok pontos 3D modellként, ortofotóként és digitális pontfelhőként jeleníthetők meg, lehetővé téve az egyszerű fúrási mélység kiszámítását és további elemzést.

 

A robbantás előtti (preblast) drone felmérésből beszerezhető információk tartalmazzák a kőzet típusváltozást a padon, az arcszögben, a preblast blokk állapotában és a preblast kötetekben.

 

Előremenő mennyiség mérése

 

A robbantás utáni (postblast) felmérés adatot szolgáltat a postblast térfogatának mérésére és a robbanás eredményeinek vizuális bemutatására, mint például a maszkuláris formára, károsodásra, valamint az eloszlás és a fragmentációra.

4. Útfigyelés

 

A Drone adatok segítségével könnyedén felmérheti a vontatási útszakaszokat, bányautakat és lehetővé teszi a forgalom pontos tervezését. Az elérhető fejlett analitikai lehetőségek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy kiszámítsa a vontatási távolságokat, lemérje a lejtőket, szögeket és ellenőrizze az utakat a tervezési és biztonsági követelményeknek való megfelelőség oldaláról, néhány kattintással.

 

A vontatási út ellenőrzése

 

A drónaadatok használata az út és a forgalomirányítás javítása érdekében növeli a munkagépek hatékonyságát és a csökkentett ciklusidőket.

5. Ellenőrzések

A drónok tökéletes eszközei területek gyors megtekintésének. A nagy felbontású képeket, beleértve azokat a részleteket és szempontokat, amelyek nem láthatók a földről, számos szervezeti egység használja a különböző vizsgálati munkafolyamatokban.

A kategorizálási funkcók segítik megőrizni a területek határait és azt, hogy a védett területeket ne zavarják.

 

Segítséget ad a geológusok pontos geotechnikai feltérképezéséhez, a rock-felszíni vizsgálatokban, valamint segíti a terület szigorú felügyeletét.

 

Sziklafelület ellenőrzés  

Azáltal, hogy képes hozzáférni az adatokhoz különböző helyszíneken, amelyek központilag és biztonságosan tárolódnak a felhőben, lehetővé teszik a szakértői csoportok számára, hogy több területet kezeljenek mint korábban.

6. Biztonsági ellenőrzések

Mindenki, aki bányászatban dolgozik, tudja, mennyire fontos a munkabiztonság.

A távoli felmérések és vizsgálatok elvégzésével a drónok használata csökkenti a személyzetre jelentett kockázatokat, mivel távol tartja őket a potenciálisan veszélyes helyektől, mint például a gödör feneke, a blokk barlangjai és a nagy forgalmú területek.

 

Emellett a drón adatok segítik a csapatokat, hogy jobban felismerjék és nyomon kövessék a munkahelyi veszélyeket, javítva az általános biztonságot. A modellek segítségével a csapatok könnyedén ellenőrizhetik a szárnymagasságokat, a falakat és a gátakat, és mérhetik a teljes gödör lejtését és az egyedi lejtésszögeket a biztonsági követelményeknek való megfelelés érdekében.

 

Szélesség magasság ellenőrzése

Összehasonlítva több adatkészletet-felmérést, az bányamérnökök nyomon követhetik a magas falak mozgását, és azonosítani tudják a lehetséges csúszásokat vagy töréseket mielőtt azok megindulnának, megakadályozva az emberek és a berendezések károsodását.

 

Konkrét magyar példa

A kőszárhegyi bánya felmérése. Az elért felbontás 2.6cm. A DEM ábra 10.5 cm-es felbontása olyan mintha a geodéta 65.070.253 pontot mért volna ki egyesével! A területről természetesen levettük mind a bokrokat és fákat, mind a munkagépeket és a mesterséges tárgyakat

A képen jól kivehetőek a földi referencia pontok (GCP).

Szembe tűnik a valóban levett növényzet és daráló képe. E levételre természetesen csak relatív nyílt lombozat mellett vagyunk képesek! Sűrű erdőzettel, vízzel teli bányákban nem.

A falak szintvonalai és a gradiensek nagysága szerint színezett kép! Egy ismételt vizsgálat esetén pl. éves bányajelentések leadásakor egyetlen ilyen színes kép mutatni tudja az aktív területeket egyetlen köbméter szám jelenlétében...